Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı 2022
Gayrimenkul değerleme uzmanlığı arsa, bina ve arazi gibi taşınmazların satış, yatırım ve ipotek işlemleri için değer tespitini yapmaktan sorumludur. Gayrimenkul değerlemesi, Sermaye Piyasa Kurulu(SPK) listesinde adı geçen lisanslı gayrimenkul değerleme şirketleri ve bu alanda lisans eğitimi almış uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Gayrimenkul değerleme uzmanlığı ve resmi kurumlarda yapılan çalışmalar gayrimenkul değerleme esaslarına bağlı kalmak şartıyla değerleme raporunda birleştirilmektedir. Değerleme raporu hazırlanırken bağımsız, tarafsız, şeffaflık ilkelerinden basit ve anlaşılır rapor formatı olmaktadır.
Gayrimenkul değerleme uzmanı; arsa, arazi ve konut gibi taşınmaz olan ürünlerin üzerinde tespit yaparlar. Bu tespitleri yaparken, satış yatırımı ipotek ve kredi işlemleri gibi değeri belirlenen işlemlerine tabi tutarlar. Gayrimenkul değerleme uzmanı olmak isteyen bir kişi mesleğin ve kariyer planlaması açısından her türlü çalışmalara tabi tutuluyor. Uzman olabilmek için öncelikle üniversitelerin, mimarlık ve inşaat mühendisliği alanlarından mezun olmak gerekir. Şehir ve bölge planlama açısından bilgi sahip olmakda oldukça yararlıdır.
Lisans hayatını tamamlamış kişiler daha sonra SPK tarafından düzenlenen sınavlara giriş yapmaları gerekir. Gayrimenkul danışmanlığı uzmanlık sınavından yeterince başarı sağlayan kişiler lisans almaya hak kazanırlar.
Gayrimenkul sektörü son yıllar da dinamik bir haldedir. Bu alanda teknolojinin gelişmesi ve insanların bilinçlenmesi de önemli bir kavramdır. Bu sebeple bu sektörde çalışan kişiler sürekli olan kendilerini yenilerler. Yaşam boyu bir mücadele içerisinde bulunurlar.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ne iş Yapar
- Konut ve diğer yapı türlerinin piyasa değerlerini tespit eder.
- Gayrimenkullerle alakalı esas ve yasal mevzuatların tümüne hakim olurlar.
- Gayrimenkulün değerini ve kalitesini belirlemek için konuyla alakalı ayrıntılı denetimler yapar.
- Müşteriler ya da devlet kurumları için gayrimenkulle ilgili yazılı değerlendirmeler yaparlar.
- Gayrimenkulün tüm değerini etkileyen değişkenleri bulur ve incelerler.
- Gayrimenkul projeleri geliştirerek danışmanlık yapabilmek,
- Gayrimenkulün değer tahminlerinin gizlilik esasına uygun olarak arşivlenmesini sağlamak,
- Değerleme raporlarının gizlilik esasına uyun arşivlenmesi,
gibi birçok alanda iş yapmaktadırlar.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Şartları
- 4 yıllık bir lisans programından mezun olunmalıdır.
- Mezun olunan lisans programı İktisat, Şehir Planlama Bölümü, Mimarlık, İnşaat Mühendisliği ya da İşletme bölümü olmalıdır.
- SPK kurumunun açtığı değerleme uzmanı sınavına girmelidir.
- Sınav ortalamasının en az 60 puan olması gerekmektedir.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Olmak İçin Gerekli Özellikler:
Gayrimenkul alanına dair tüm tekniklere ve esaslara hakim olmak,
Ekip çalışmasına yatkın olmak,
Etkili ve ikna kabiliyeti yüksek iletişim becerisine sahip olmak,
İş planlama ve takibi becerisine sahip olmak.
Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sınavları:
Dar kapsamlı Sermaye Piyasası Mevzuatı Ve Meslek Kuralları
Gayrimenkul Değerleme Esasları
İnşaat ve Gayrimenkul Muhasebesi
Gayrimenkul Mevzuatı
Gayrimenkul Değerleme Nasıl Yapılır?
Bir varlığın para ile ölçülebilen karşılığıdır. Gayrimenkul Değerleme, bir gayrimenkulün ya da gayrimenkul projesinin belirli bir tarihteki muhtemel değerinin bağımsız ve tarafsız olarak takdiri anlamına gelmektedir.
Gayrimenkul değerleme sürecinde Uluslararası Değerleme Standartları Konseyi’nin (IVSC) yayınladığı Uluslararası Değerleme Standartlar çerçevesinde raporlama yapılmaktadır. Uluslararası Değerleme Standartları kapsamındaki bu üç farklı değerleme yaklaşımı “ Pazar Yaklaşımı”, “Gelir Yaklaşımı” ve “ Maliyet Yaklaşımı” dır.
Üç Yaklaşımın Uluslararası Değerleme Standartları’na göre tanımları şöyledir;
Pazar Yaklaşımı
Pazar yaklaşım, gösterge niteliğindeki değerin, değerleme konusu varlıkla fiyat bilgisi mevcut olan aynı veya benzer varlıklar ile karşılaştırmalı olarak belirlenmesi sağlanmaktadır.
Gelir Yaklaşımı
Bir yatırım amaçlı gayrimenkul için gelir, sahibi tarafından kullanılan binada mülk sahibinin eşdeğer bir mekanı kiralamak için katlanacağı maliyete dayanan bir kira olabilir.
Maliyet Yaklaşımı
Gösterge niteliğindeki değerin, bir alıcının, ister satın alma, isterse yapım yolu ile edinilmiş, kendisine eşit faydaya sahip başka bir varlığı elde etme maliyetinden daha fazla ödeme yapmayacağı ekonomi ilkesinin uygulaması ile belirlenmesiyle sağlanır.
Gayrimenkul Değerleme Raporu Nasıl Hazırlanır?
- Değerlemenin Tanımlanması
- Ön analiz veri seçimi ve toplanması
- En verimli ve en iyi kullanımın belirlenmesi
- Arazinin Değer tahmini
- Değerleme Yaklaşımlarının uygulanması
- Değer Göstergelerinin Uzlaştırılması ve Nihai Değer Tahmini
- Tanımlanan Değerin Raporlanması
Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Raporu
Gayrimenkul değerleme raporu, o taşınmaza dair TAKBİS belgesi içermektedir. Belgeye ek olarak rapor içerisinde taşınmazın Tapu ve Belediyelerde mevcut yasal dayanak olan inşaat ruhsatı, İskan, proje, imar paftası gibi yasal belgelerin fotoğrafları ile bu verilerin yazılı hale getirildiği gayrimenkulün projesine ve yerindeki mevcut durumunun anlatıldığı olarak değere esas olan veriler, taşınmazın niteliğine uygun değerleme yöntemi kullanılarak objektif olarak, güncel piyasa koşullarında takdir edilen piyasa değerinden oluşmaktadır.
Firmamızı ziyaret etmek isterseniz lütfen tıklayınız.