Değerleme Uzmanı Kimdir? 2022
Değerleme uzmanı kimdir? Bir gayrimenkulün, bir gayrimenkule ait projelerini hak ve faydalarını değer tespiti yapan kişilere denir. Konut, arsa ya da bina gibi taşınmazların değerlerini bağımsız bir şekilde değerlemesine ve tarafsız olarak tespit eden kişilerdir. Değerleme uzmanı kimdir? Kişilere ve kurumlara ait olan gayrimenkullerin piyasa araştırmalarını yapan kimselerdir. Bu sebeple önemli sorumlulara sahiptir.
Değerleme uzmanı olmak için ilk etapta üniversitenin dört yıllık bölümlerinden olan İnşaat mühendisliği, İktisat, Şehir Planlama Bölümü, Mimarlık ve İşletme gibi programlardan mezun olmak gerekir.
Lisans eğitimini başarıyla bitiren kişiler SPK tarafından Değerleme Uzmanlığı Sınavına girerler. Sınav sonrasında bireyde Değerleme Uzmanı lisans şartı arınır. Son yıllarda çok fazla ilgi gören bölümler arasındadır. Bu yüzden ilgisi olan öğrencilerin tercih etmesini tavsiye ediyoruz.
Sektörde yaşanan büyümeler sonucunda iş gücünde daha fazla ihtiyaç duyulmaya başlanılmıştır. Değerleme uzmanına aday olan kişilerin güçlü bir matematik becerisine sahip olmak gerekir. Analitik düşünme kabiliyetine sahip olması büyük bir avantajdır.
Değerleme uzmanı olmak isteyen kişilerde aranacak özellikler;
- Organizasyon ve zaman yönetimi konusunda güçlü becerilere sahip olması gerekir.
- Dikkat ve disiplin sahibi olmaları oldukça önemlidir.
- Problem çözme yeteneklerini sergilemeli.
- Stresle başa çıkabilme becerisi olan
- Güvenilir olup karşısındaki bireylere güven vermesi gerekir.
- İletişimi kuvvetli olup kendisini iyi şekilde ifade edebilmelidir.
- Güncel gelişmeleri yakından takip ederek ayak uydurma konusunda becerileri yüksek olmalı.
- Yabancı dil bilmesi gerekir. Kurumlar da İngilizce bilmek oldukça avantajlıdır, bir adım önde olur.
- Veri analizini iyi derecede yapıp yorumlayabilmelidir.
- Çoklu görevleri yönetip değerlendirme becerilerini sergilemelidir.
Değerleme, bir değer görüşü geliştirerek bir varlığı ve yükümlülüğü parasal bakımından tutarını belirler. Değerleme uzmanının uzmanlık seviyesini belirleyen temel nitelikleri tarafsızlık ve yetkinlikleridir.
Tarafsızlık Değerleme süreci değerleme uzmanını girdi ve yaklaşımlarını güvenirliğine ilişkin tarafsız bir şekilde değerleme yapar. Değerlemenin güvenilir olabilmesi için öznel düşüncelerin süreç üzerinde en az olması gerekir. Şeffaflığı teşvik edecek şekilde değerleme yapıp yanlı analizleri ve görüşleri önlemek önem arz eder.
Değerleme Uzmanı Kimdir? Nasıl Olunur?
Değerleme raporu nasıl alınır?
Değerleme uzmanı olmak isteyen kişiler ne eğitimi alacağını çok fazla bilemezler. Üniversitelerin 4 yıllık lisans programlarından; inşaat mühendisi, şehir planlama, mimarlık, işletme ve iktisat gibi programlardan mezun olması gerekir. Lisans eğitimini başarıyla tamamladıktan sonra Değerleme uzmanlığı sınavına girerler. Burada Gayrimenkul Değerleme Uzmanı lisansı alması gerekir.
Aldıkları lisans sonrasında kurumlara başvurabilirler. Değerleme uzmanı olmak isteyen kişilerde aranacak özellikler;
- 4 yıllık lisans programından mezun olmak
- İktisat, işletme, mimarlık, inşaat mühendisliği, şehir planlama programlarından birini tamamlamış olmak.
- SPK kurumunun açtığı sınava katılmak ve başarılı olmaları gerekir.
- Sınav ortalaması en az 60 puan olması gerekir.
Değerleme uzmanı, proje ya da gayrimenkulün değerini belirlerken çeşitli araştırmalar yapar. Gerekli araştırmalar sonucunda değerlendirmeler gerçekleştirir ve anlaşmalara varır.
Değerleme Uzmanı Kimdir? Ne İş Yapar?
Değerleme uzmanlarının görev ve sorumlulukları çalıştığı kurumlara göre değişkenlik gösterir. Fakat bazı temek görevleri vardır. Gayrimenkullerin temel özelliklerini iyi derecede araştırıp, incelerler. Daha sonra piyasa araştırmasına geçerken bazı sorumlulukları vardır. Bunlar;
- Konut, bina veya arsa gibi gayrimenkullerin değerlerini araştırmalıdır.
- Teknik usullerce esas ve yasal mevzuatlara uygun şekilde çalışmalıdır.
- Mülk değerlemesi yaparken maliyet, piyasa ve gelir yaklaşımları dahil edilmelidir.
- Bağımsız ve tarafsız bir şekilde piyasa ve çevre koşullarını inceler, analiz etmelidir.
- Taşınmazın mevcut ya da gelecekteki değerini etkileyen bütün değişkenleri takip edip, incelemelidir.
- Müşteriler, devlet kurumlarına ve firmalara yazılı şekilde değerlendirmeler yapar.
- Değerleme uzmanları, gayrimenkulle ilgili hakları, hukuk durumlarını takip etmelidir.
- Karşılaştırılabilir mülk satış değerlerini analiz etmelidir. Her mülkün kendine ayrı demografik yapısı bilgisi vardır.
- Araştırmaları ve değerlendirmeleri detaylı bir şekilde rapor edilmelidir.
Değerleme Uzmanı Maaşları
Değerleme uzmanları genellikle özel sektörlerde çalışır. Bunun en önemli sebebi özel sektörlerde gayrimenkuller üzerine değerleme yapan firmaların olmasıdır. Bu yüzden firmaların çatısı altında çalışacak değerleme uzmanı ararlar.
Özel bankalar ise kendi bünyesinde gayrimenkul değerleme uzmanını tercih ederler. İsteyen kişiler banka içinde ya da özel firmalarda da çalışabilirsiniz. Gayrimenkul değerleme firmasında çalışan kişi ilk olarak asgari ücretle başlar. Daha sonra deneyimlerine göre doğru orantılı şekilde maaşlarda artış görülür.
Firmamızı ziyaret etmek için “değerleme raporu nedir” yazısına tıklayınız.