Gayrimenkul Nedir? Gayrimenkul Çeşitleri Nelerdir? Yeni (2022)
Gayrimenkul Nedir? Bu konuyu detaylı olarak Değerleme Uzmanımızdan öğrenin.
Gayrimenkul Nedir?
Gayrimenkul nedir? Gayrimenkul eş anlamlısı taşınmaz olan kelime Türkçeden Arapçaya geçmiş bir kelimedir. Arapçadaki “nakil”(taşımak) kelimesinden önüne olumsuz ek getirilerek taşınmaz yani taşınması mümkün olmayan anlamına gelir. Eşya hukuku terimidir, ekonomide de kullanılır. Gayrimenkul nedir konusunu açıklayalım.
Genellikle konut ve iş yerleri için kullanılan bu kelime aslında Arsa, arazi, bina, apartman, iş yeri, konut, villa, fabrika ve benzeri değerlerin genel adıdır. Gayrimenkul, taşınmaz mal olarak ifade edilen arazi, arsa, bina, bağımsız bölüm gibi taşınamayan, yerinde sabit duran şeyler olarak tanımlanabilir (Gaboras, 2020). Gayrimenkul, taşınmaz mal olarak ifade edilen arazi, arsa, bina, bağımsız bölüm gibi taşınamayan, yerinde sabit duran şeyler olarak tanımlanabilir (Oruç, 2018).
Gayrimenkul Değerleme Firmaları
Gayrimenkul Çeşitleri Nelerdir?
Gayrimenkul çeşitleri nelerdir? Gayrimenkul olarak pek çok çeşit bulunmaktadır. Gelin Gayrimenkul çeşitleri nelerdir, birlikte inceleyelim.
Gayrimenkul, su, ağaçlar, mineraller, binalar, evler, çitler ve köprüler dahil olmak üzere, ister doğal ister insan yapımı olsun, toprağa bağlı herhangi bir kalıcı iyileştirme ile birlikte arazidir. Gayrimenkul bir tür gayrimenkuldür. Araçlar, tekneler, mücevherler, mobilyalar ve tarım ekipmanları gibi toprağa kalıcı olarak bağlı olmayan şeyler olan kişisel mülkiyetten farklıdır. (Amca, 2016).
Konut
Kentsel, kırsal veya banliyö bölgelerinde bulunan, barınma ve korunma amaçlı kullanılan daire, rezidans, konak, yalı, yalı gibi her türlü konuttur. (Amca, 2016; Millers, 2008). Barınma ihtiyacı, Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde (1943) belirtildiği gibi en temel güvenlik ihtiyaçlarından biridir. Bu nedenle barınma hakkı en temel insan haklarından biridir (Amca, 2016).
Ticari Gayrimenkul
Üzerinde ticaret (alım-satım) yapılan her türlü gayrimenkuldür. Örneğin; alışveriş merkezleri, otoparklar, alışveriş merkezleri, ofisler vb. (Amca, 2016; Tatoğlu, 2008)
Endüstriyel Gayrimenkul
Ticari gayrimenkullerde satılacak olan mamullerin endüstriyel üretiminin yapıldığı yerlerdir, ticari gayrimenkul ile karıştırılmamalıdır. Örneğin; fabrikalar, enerji santralleri vs gibi. Değerlemesi ayrı bir uzmanlık ister (Amca, 2016; Şahin, 2010).
Tarımsal Gayrimenkul
Tarımsal ürünlerin üretildiği yerlerdir. Çiftlikler, meyve sebze bahçeleri vs gibi. Değerlemesi yapılırken toprağın verimliliği, su kaynaklarına yakınlığı gibi özellikler göz önünde bulundurulur.
Özel Amaçlı Gayrimenkul
Müze, tarihi yapılar, hastane, mezarlık, okul, ibadet alanları ve kamu arazileri gibi toplumun ortak olarak kullandığı yerlerdir. Alınıp satılması pek mümkün olmadığı için değerlemesi oldukça zordur (Amca, 2016; Üreten, 2007).
Değer Kavramı Nedir?
Değer, nesne ve olayların insanca önemini belirleyen niteliğidir. Türkçe ’de “karşılık olmayı” dile getiren “değmek” kökünden türetilmiştir, bu anlamda bir şeye biçilen karşılıktır Değer mutlaka maliyete veya fiyata eşit değildir. Maliyet fiili harcamaları ifade eder örneğin malzemeler veya işçilik. Öte yandan fiyat, birinin bir şey için ödediği miktardır.
Maliyet ve fiyat değeri etkileyebilirken, değeri belirlemezler. Bir evin satış fiyatı 150.000 $ olabilir, ancak değeri önemli ölçüde daha yüksek veya daha düşük olabilir. Örneğin, yeni malik evde temel kusuru gibi ciddi bir kusur bulursa, evin değeri fiyatından daha düşük olabilir. (Açlar ve Çağdaş, 2002).
Değerleme, belirli bir mülkün belirli bir tarihteki değerine ilişkin bir görüş veya tahmindir. Değerleme raporları, gayrimenkul işlemleriyle ilgili kararlar alınırken işletmeler, devlet kurumları, bireyler, yatırımcılar ve ipotek şirketleri tarafından kullanılır.
Bir değerlemenin amacı, bir mülkün piyasa değerini, yani mülkün rekabetçi ve açık bir piyasada getireceği en olası fiyatı belirlemektir.
Kanunlarda, toplumda ve literatürde pek çok değer kavramı yer almaktadır. Bir gayrimenkulün değerlendirilmesi yapılırken bilinmesi gereken kavramlar aşağıda yer almaktadır.
- “Sigorta Değeri”, taşınmazın herhangi bir sebeple hasara uğraması veya yok olması halinde yerine konulma maliyetidir.
- “Tavan Değeri”, bir taşınmazın normal ekonomik şartlardaki ekonomik karşılığını yansıtan en yüksek değerdir.
- “İpotek Değeri”, taşınmaz rehini olup, taşınmazın tamamının ya da bir kısmının, alacağa karşılık gösterilmesidir.
- “Gerçek Değer”, taşınmazın kamulaştırılmasında taşınmaz malikine kamuca ödenecek değerin belirlenmesinde ölçüt olarak kullanılan ve ulaşılması imkânsız olan teorik bir kavramdır.
- “Yatırım Değeri”, taşınmazın ileride getireceği getirilerden sağlanacak kardır. Yatırımın özelliklerine ve yatırımcının beklentilerine göre değişmektedir. Ekonomik değişkenler; gayrimenkulün getirisi, sosyal ve kültürel etkiler ile pazar durumu gibi değişkenlerin etkisine bağımlıdır.
- “Maliyet Değeri”, yapılı bir taşınmazın değerin günündeki (o tarihte geçerli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının birim fiyatları) yatırım giderlerinden, yıpranma (eskime) ve diğer giderlerin çıkartılması ile ulaşılan değerdir.
- “Kayıtlı Değer”, bir taşınmazın muhasebe verilerinde, vergilendirmede kayıtlı olan değeridir.
- “Sürüm Değeri” alıcı ve satıcı arasında ödeme koşullarına taşınmazın konumuna ve özelliklerine göre taşınmazın nakit para değeridir. (Açlar ve Çağdaş, 2002).
Gayrimenkul nedir? Gayrimenkul çeşitleri nelerdir? Değer kavramı nedir? Konularını size detaylı olarak anlattık. Sorularınızı bize ulaştırabilirsiniz.
Bilgi