Ankara Kentsel Dönüşüm 2022
Ankara 1. Derece deprem hattı üzerinde bulunmasına istinaden Ankara kentsel dönüşüm projeleri ile olası depremlerde can ve mal kaybını en aza indirilmesi oldukça önemlidir. Projeler ile sağlıklı yapılar kazandırılması amaçlanmaktadır. Ankara Kentsel dönüşüm, aynı zamanda Kentsel Yenileme’dir. Kentsel Dönüşüm; farklı nedenlerden ötürü zaman içerisinde eskimiş, yıpranmış ya da vazgeçilmiş olan yapıların yeniden canlandırılarak kente kazandırılmasıdır.
Ankara Kentsel Dönüşüm, kentsel dönüşüm ve yenileme projelerinde; ekonomik güç kazanma, gelişmeyi yönlendirme, sosyal dengeyi kurma ve yaşanabilir çevre ve stratejik ekonomik alan yaratmada önemli bir etkendir.
Kentsel dönüşüm dediğimiz kavram gerek zemin gerek alt yapı alanında sağlıklı ve güvenilir bir alan oluşturmaktır. Alfa Anadolu olarak kent yaşamına uygun şekilde dizayn edip ıslah çalışmaları oluşturuyoruz. Tehlikeli yapıları yıkarak yenilerini daha estetik ve modern şekilde bir araya getiriyoruz. Kentsel dönüşüm Ankara olarak şehrimizde ki alanları doğal afetlerden korunacak şekilde bir araya getiriyoruz. Teknolojiye uygun şekilde sağlam yapıtlar ve alanlar oluşturarak uzun süre kullanım imkanı sunan alanlar meydana getiriyoruz.
Alfa Anadolu olarak vatandaşların günlük yaşantılarını doğrudan etkilemeyecek şekilde düzenlemeleri titizlikle yerine getiriyoruz. Hem can hem de mal kaybının önlenmesi adına gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Hasarlı binaların yerini sağlıklı binalar elde ederek doğal afetlerden koruma sağlıyoruz. Çünkü zararı deprem değil binalar verir.
30 Mayıs 20125 tarihinde yürürlüğe giren 6306 sayılı “Afet Risk Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” bu kanun ile afet riski altındaki alanların ve aynı zaman da bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde bilimsel ve sanatsal norm standartlarına uygun olarak yapılmasıdır. Sağlıklı ve güvenli bir yaşam ortamı oluşturmak için iyileştirme, temizleme ve güncellemedir.
Kentsel dönüşüm sürecinde 3 karar alıcı bulunmaktadır.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
- İdare( belediyeler, büyükşehir belediyeleri, il özel idaresi vb.)
- Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
Ankara Kentsel Dönüşüm Avantajları
- Eski, depreme karşı dayanıksız, ekonomik olarak geride kalmış evlerin yenilenmesi için kentsel dönüşüm büyük bir avantajdır.
- Kentsel dönüşüm evinizi daha güvenli bir hale gelmesini sağlanmaktadır.
- Mevcut altyapının verimli bir şekilde kullanılması sağlanmaktadır.
- Kentsel dönüşüm projeleri sayesinde konut alım gücünü kolaylaştırılmaktadır.
- Kentsel dönüşümden iskanlı, arsa tapulu kaçak binalar, gecekondular da yararlanabilmektedir.
Kentsel Dönüşüm Konusunda Devlet Destekleri;
- Riskli binalarda 18 ay, riskli alanlarda 48 ay kira desteği,
- Noter ve belediye harçlarının belirli bir kısmından muafiyet,
- Damga vergisi, mirasçılık belgesi(veraset), intikal muafiyeti,
- Kendi binasını yenilemek isteyenlere 10 yıl vadeli kentsel dönüşüm kredisi kullanma imkanı,
- Geçici konut desteği,
- İş yeri tahsisi destekleri bulunmaktadır.
Kentsel Dönüşüm Başvuru Belgeleri;
- Başvuru Dilekçesi
- Tapu Fotokopisi
- (Tapu Sahibi) Kimlik Fotokopisi
- (Tapudan alınmış) Hisse Döküm Yazısı
- (Belediyeden alınmış) Adres Doğrulama Yazısı
- (Belediyeden Alınmış) Emlak Bildirim Yazısı
- (Vekalet ile yapılacak ise “6306 sayılı kanun” ibareli vekaletname)
Ankara Kentsel Dönüşüm Adımları
- Belediye İmar Müdürlüğü veya Tapu Müdürlüğü’ne başvuru yapılması,
- Binaya ait mevcut projeler, tapu senedi ve Tapu Müdürlüğü’nden alınmış bağımsız bölüm liselerinin gösterildiği belge ve nüfus cüzdanı fotokopisi il gerekli işlemlere başlanabilir.
- Riskli yapı tespiti için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca lisanslandırılmış kuruluşlarla anlaşma yapılıp gerekli incelemeler yapılarak binanız için deprem risk raporu hazırlanır.
- Binanıza ait deprem risk raporu binanızın bağlı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne en geç 7 gün içerisinde bir üst yazı ile sunulur.
- Deprem risk raporu İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü tarafından incelenerek eksik bulunmaması durumunda onaylanır.
- Bağlı olduğunuz Tapu Müdürlüğü’nce tüm kat maliklerine tebligat tarihinden itibaren 60 gün içinde yapının yıktırılmasına dair resmi yazı ulaştırılır.
- 15 gün içerisinde ilgili Bakanlığa bağlı İl Müdürlüğü’nce düzenlenen rapor ile ilgili itiraz hakkında bulunmaktadır.
- Binanın riskli bulunması durumunda, kat maliklerinin en az 2/3 tapu hisse çoğunluğu ile bina Ortak Karar Protokolü hazırlanıp imza altına alınır.
- Bina Ortak Karar Protokolü, bağlı bunulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne bilgi amaçlı olmak sureti ile bir dilekçe sunulur.
- Verilen süreler sonunda bina yıkımı gerçekleştirilir.
- Tüm aşamaların tamamlanması ile birlikte inşaat ruhsat projeleri hazırlanarak bina yapım ruhsatı alınır ve binanın yeniden inşaatına başlanır.
Kredi yardımı için Bakanlık ile anlaşma sağlayan bankalara, kira yardımı için ise İl Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’ne başvuruda bulunulması gerekmektedir. Kira yardımı 18 ay süresince ödenmektedir.
Firmamızı ziyaret etmek için tıklayınız.