Gayrimenkul Değerleme Nedir 2021
Gayrimenkul değerleme nedir, Diğer bir adıyla ekspertiz faaliyeti, değerleme uzmanı tarafınca tüzel ya da gerçek kişi veya kamu kurum kuruluşlarına ait olan gayrimenkullerin hazırlanmasıdır. Ayrıca gayrimenkul projelerinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların yürürlükte bulunan mevzuat kuralları çerçevesinde, taşınmaz varlık için en uygun değerleme yönteminin seçilir. Bağımsız ve tarafsız olarak, belirli bir tarihteki değer takdirinin yapılması ve değerleme raporunun hazırlanmasını sağlarız. Gayrimenkul değerleme nedir? Ne işe yarar gibi sorular müşterilerimizin merak ettikleri konu arasındadır.
Gayrimenkul değerleme, herhangi bir taşınmazın veya gayrimenkulun belli bir dönem aralıkları açısından tespit ederiz. Bir taşınmazın tespiti sırasında değerleme uzmanları olarak farklı yöntemler kullanırız. Bu yöntemlerin en iyisi taşınmazın yerine, konumuna ve kullanım amacına göre değişiklik gösterir. Alfa Anadolu olarak gayrimenkulların yaşına ve niteliğine de dikkat ederiz.
Uzmanlar tarafından tespit ettiğimiz gayrimenkullerde taşınmazların değerlenmesi açısından yasal kurumlarda ve bölgeler de incelemeler gerçekleştiririz. Taşınmazın değerlerini belirleriz. Taşınmazların değerleri kapsamında belirli bir zaman dilimlerinde belli şartlar altında ve belli bir kurum kişiler ile gerçekleştiririz. Bu sebeple taşınmazın değerlerini belirlerken piyasadaki alım satım değerlerine dikkat ederiz.
Değerleme uzmanı olarak taşınmazların karakterine uygun bir şekilde yöntemler belirleriz. Bu konuda taşınmazın piyasa değerinden de büyük ölçüde yaralanırız. Fakat, değerleme raporunu hazırlamamızı isteyen firmalar ile raporu hazırlayan bağımsız ekspertiz kuruluşu arasında gizliliği korunan bir çalışmayla ortaya konan bir ekspertiz raporuyla belirleriz.
Gayrimenkul Değerleme Nedir Nasıl Yaparız?
Değer bir varlığın para ile ölçülebilen karşılığıdır. Gayrimenkul Değerleme, bir gayrimenkulün, gayrimenkul projesinin veya bir gayrimenkule bağlı hak ve faydaların belli bir tarihteki muhtemel değerinin bağımsız ve tarafsız olarak takdiri anlamına gelir.
Değerleme, bir varlığın Pazar Değeri veya Pazar Değeri dışındaki esaslara göre yapılır. Pazar, fiyat, maliyet ve değer kavramları, tüm değerlemelerin temelinde yer almaktadır. Değerleme açısından eşdeğer bir öneme sahip olan bir diğer unsursa, değerleme sonuçlarına nasıl ulaşıldığının anlaşılabilir şekilde ifade edilmesidir.
Gayrimenkul değerleme sürecinde Uluslararası Değerleme Standartları Konseyi’ nin (IVSC) yayınladığı Uluslararası Değerleme Standartlar çerçevesinde raporlama yapılmaktadır. Değere ulaşmak için üç farklı yaklaşım kullanılmaktadır. Uluslararası Değerleme Standartları kapsamındaki bu üç farklı değer yaklaşımı Pazar Yaklaşımı, Gelir Yaklaşımı ve Maliyet Yaklaşımıdır.
Pazar yaklaşımı, gösterge niteliğindeki değerin, değerleme konusu varlıkla fiyat bilgisi mevcut olan aynı veya benzer varlıklar ile karşılaştırmalı olarak belirlenmesini sağlar.
Pazar yaklaşımında atılması gereken ilk adım, aynı veya benzer varlıklar ile ilgili pazarda kısa bir süre önce gerçekleşmiş olan işlemlerin fiyatlarının göz önünde bulundurulmasıdır. Az sayıda işlem olmuşsa, bu bilgilerin geçerliliğini saptamak ve kritik bir şekilde analiz etmek kaydıyla, benzer veya aynı varlıklara ait işlem gören veya teklif verilen fiyatları dikkate almak uygun olabilir. Gerçek işlem koşulları ile değer esası ve değerlemede yapılan tüm varsayımlar arasındaki farklılıkları yansıtabilmek amacıyla, başka işlemlerden sağlanan fiyat bilgileri üzerinde düzeltme yapmak gerekli olabilir.
Bir yatırım amaçlı gayrimenkul için gelir, kira şeklinde olabilirken, sahibi tarafından kullanılan binada mülk sahibinin eşdeğer bir mekânı kiralamak için katlanacağı maliyete dayanan varsayımlar bir kira olabilir. Tanımlanan nakit akışları daha sonra bir kapitalizasyon sürecine tabi tutularak değer belirlemesinde kullanılır.
Maliyet yaklaşımı, gösterge niteliğindeki değerin, bir alıcının, belli bir varlık için, ister satın alma, isterse yapım yoluyla edinilmiş olsun, kendisine eşit faydaya sahip başka bir varlığı elde etme maliyetinden daha fazla ödeme yapmayacağı ekonomik ilkesinin uygulanmasıyla belirlenmesini sağlar.
Gayrimenkul Değerleme Nedir Hazırlama Süreci ve Raporu
Gayrimenkul Değerleme Nedir, bir değerleme raporunun hazırlanması için süreç öncelikle yasal kurum incelemesiyle başlar. Gayrimenkulün tapu kaydı ve imar durumu gibi bilgiler, tapu müdürlükleri ve belediyelerin ilgili bölümlerinden toplarız. Daha sonra, yasal kurum incelemelerinde elde edilen bilgiler ile değerleme uzmanı tarafından yerinde yapılan yer görme işleminde gayrimenkulün mevcut durumu karşılaştırır ve bölgesel analiz yaparız.
Değerleme uzmanları tarafından günümüzde en fazla kullanılan yöntem emsal değerlemesi tekniğidir. Emsal değerlemesi tekniği, bir alıcının bir gayrimenkulü satın almak için ödeyebileceği bedelin, piyasadaki benzer özelliklere sahip gayrimenkullerin maliyetinden daha fazla olmayacağı varsayımına dayanır. Bu şekilde bir gayrimenkulün değerini tespit etmek için piyasada satışa sunulmuş olan karşılaştırılabilir gayrimenkullerin satışları incelenir.
Değerleme uzmanı, gayrimenkulün bulunduğu bölgedeki emsalleri ve bu emsallerin raporu hazırlanan gayrimenkule göre artı ve eksilerini inceleriz. Bu bilgiler ışığında değer takdiriyle birlikte değerleme raporunu hazırlar.
Firmamızı ziyaret etmek için lütfen Gayrimenkul Değerleme Nedir yazısına tıklayınız.