Kentsel Dönüşüm Nedir 2021
Kentsel dönüşüm nedir, gerek zemin gerek alt yapı anlamında sağlıklı ve güvenli bir yer inşa etmek için bölgenin ıslah edilmesidir. Islah kentleşmenin izin vermeyen bölgelerini tehlikeli yapıların yıkılarak modern teknolojimiz sayesiyle sağlam yapılar inşa etmektir. Kentsel dönüşüm ile birlikte depreme dayanıklı alanlar meydana getiriyoruz. Bu dönüşümle birlikte doğal afetlerden kaynaklanan zararları en aza indirmeyi amaçlıyoruz.
6306 sayılı Afet Riski Altındaki alanları dönüştürülmesi hakkında kanunun yayınlanması ile günlük hayatımızda çok işe yaramaya başladı. Doğal afetler bakımından özellikle de deprem açısından ülkemiz birinci ve ikinci kuşaktadır. Bu durumlar göz önüne aldığımızda bu kanunun ne kadar önemli olduğunu anlıyoruz.6306 sayılı kanun ile birlikte afet riski yüksek olan alanlara yenilemeler getiriyoruz. Riskli yapılara vatandaşın hayatını doğrudan etkileyen bölgelere ciddi düzenlemeler gerçekleştiriyoruz. Kanun kapsamın da tanımları, hak ve borçlar ortaya koyuyoruz.
Kiracılar şahsi sahiplerin ve maliklerin sınırlı hak sahipleri ile hakların daha iyi anlaşılması bakımından önemli bir husustur. Kentsel dönüşüm yerinde dönüşüm 6306 sayılı kanuna göre riskli alanlar yapı durumdayken yıkılarak güvenli ve sağlıklı yapıların imar edilmesi uygun olur.
Riskli yapı, riskli alan içinde ya da dışında olan ömrünü tamamlamış yapılardır. Bir başka değişle yıkılma ya da ağır hasar görme tehlikesi kaidelerine göre ortaya koyduğumuz yapılardır. Uygulama alanları Bakanlar kurulu tarafınca belirlenir. Riski alanlar Çevre ve Şehircilik Bakanlılar ile belirlenerek riskli alanları bildirirler.
Bir binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Bir binanın riskli olup olmadığı Bakanlıktan ruhsat almış risk tespit eden roparlar ve kuruşları tarafından yapılır. Bu konuda hazırlanan bir yönetmelik 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanmıştır. Bu yönetmeliğe göre, binanın ekonomik ömrü dolmuşsa, ya da bina depremde yıkılma veya ağrı hasar alma riski taşıyorsa, bu bina riskli yapı olarak kabul ederiz.
Risk tespitini binada pay sahibi olanlardan herhangi biri yaparız. Ayrıca, Bakanlar Kurulu Kararı ile rezerv veya uygulama alanı olarak ilan edilen yerlerdeki binalar da riskli saymaktadır. Bu alanlarda binanın riskli olup olmadığı konusunda mal sahipleri başvurmaz ise bu tespit Bakanlık veya Belediye tarafından yapılır.
Binanız riskli bir alan ya da yapı içerisinde ise binanız yıkılacaktır. Risk tespitine karşı mal sahibi gün içinde itiraz etme hakkı vardır. İtirazları gerekli Bakanlıklara yaparak bilirkişi heyetinin verdiği kararlar doğrultusunda başvurabilir. Risk tespitinin kesinleşmesi sonrasında bina sahiplerine bina yıktırması 60 gün süre tanınır. Bu süre zarfında bina yıkım işlemi gerçekleşmez ise kamu eliy ile yıkım gerçekleşir. Ve masrafları malik tarafından tahsil edilir.
Kentsel Dönüşüm Nedir Şartları Nelerdir?
Kentsel dönüşüm uygulanması için bir takım şartlar mevcuttur. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yetkilendirilmiş bir kuruluş ile çalışıp çeşitli kolonlardan karot örneğinin alınması gerekir. Karot raporu ile birlikte riskli yapıların raporunu elde etmiş oluruz. Yapıların uzmanlardan tarafından tespit edilip daha sonra kesinleşmesi gerekir. Bu yüzden ilk olarak tapu müdürlüğü aracılığı ile riskli yapıların kat maliklerine göre tebligatlar bildirilir.
Riskli yapı sonrasında tespit raporuna riskli yapıdaki kat maliklerince itiraz edilmezse rapor kesinleşmiş olur. Rapora itiraz edilirse itiraz, ilgili disiplinlerde uzman dört öğretim üyesi ve Bakanlıkça atanan üç Bakanlık yetkilisinden oluşan komisyonca karara bağlanmış olur. Yapı malikleri, riskli yapı tespit raporuna karşı itiraz sonucunu tebliğ aldıktan itibaren 60 gün içinde idare mahkemesinde kararın iptali için dava açabilme hakları vardır.
Raporun kesinleşmesi sonrasında malikler Sermaye Piyasası Kurumunda lisanslı bir değerlenmeye sokulur. Bu sayede taşınmazın değerinin tespit edilir. Raporun kesinleşmesi ve bütün maliklerce anlaşma sağlandıktan sonra bir müteahhit ile sözleşmesi yapılması suretiyle inşaata başlanması mümkün olur.
Kentsel Dönüşüm Nedir Başvurusunda İstenilen Belgeler
Kentsel dönüşüm sırasında istenen gerekli belgeler şunlardır.
- Islak İmzalı Başvuru dilekçesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Riskli yapı tespit raporu
- Tapu fotokopisi ve taşınmaza ait güncel tapu kaydı
- Riskli yapı tespit raporunda belirlenen adres ile uyumlu olacak şekilde malik adına kayıtlı, ARAAD net istemi üzerinden riskli yapı için yapı kimlik numarası. Alındığı tarihten önceki son üç aydan veya sonraki üç aydan herhangi birine ait elektrik, su, doğalgaz faturası gerekir. Sabit hatlı olmak şartıyla telefon internet hizmetleri ile ilgili herhangi bir fatura gerekir.
- Yapının yıkıldığına dair form olması gerekir. (ıslak imzalı ve mühürlü),
- Hak sahibine/vekiline ait vadesiz Türk Lirası, T.C. Ziraat Bankası hesap cüzdanı fotokopisi