Makine Değerleme Uzmanlığı
Makine değerleme uzmanlığı endüstriyel üretim alanları ve üretim faaliyetleri içerisinde yer alan alanlarda makine ve taşıt araçlarının değerinin belirlenmesi sürecidir. Makine değerleme uzmanlığı olarak iş makineleri, kara, hava, deniz araçları ve demirbaşlarını analiz ve değerlemeye uygun şekilde oluşturur pazarlama değerlerini oluşturur.
Tesis değerlemesinde endüstri üretiminde yer alan makine ve ekipmanların değerlendirilmesidir. Otomativ sanayisi, sağlık ve ilaç, taşımacılık lojistik ve turizm teknoloji şirketlerin bünyesinde yer alan maddi varlıkların yerinde değerlendirilmesidir.
Makine varlık sayı değerlemesinde ünite hat veya tekil olarak makine, ekipman demirbaşların değerlendirilmesidir. Kara araçları kapsamında iş makineleri (kepçe, ekskavatör, kamyon) demir yolu araçlarında (lokomatif, yük ve yolcu vagonları) değerlendirilmesidir.
Makine Değerleme Uzmanlığı ve Değerleme Nasıl Gerçekleşir?
Makine değerleme sürecinde önemli olan husus hangi amaca yönelik yapılmış olmasıdır. Analizi yaparız daha sonra uygun değerler belirleyerek tanımlar gerçekleştiririz. Makine değerleme uzmanlığı olarak birden fazla değerleme içerisinde olabiliriz.
Süreç devam ettiği sürece her aşamalar da çeşitli veri analizlerini kontrol ederiz. Birçok saha ziyaretinde bulunarak makroların nitelik ve özellikleri açısından inceleme gerçekleştiririz. Tesis kapasitesi, verimliliği kısıtlı hammadde kaynakları ve fabrikanın içinde bulunan arsa ve binalarla ilgili kullanım haklarını inceleriz.
Mülkiyet bilgilerini inceleyip, amaçlara uygun şekilde sınıflandırırız. Mikro niteliklerde önemli olan marka, model ve seri numaralarıdır. Makine değerleme olarak mutlak bilgileri tespit eder, tamamlayıcı bilgiler ile doğru bir analiz oluştururuz.
Makine değerleme raporuna neden ihtiyaç duyarız?
Gayrimenkul dışındaki maddi varlıkların değerinin tespit edilmesi önemlidir. Varlıkların işletmeye girdiği tarih değerlerini baz alarak ekonomik, politik ve teknolojik gelişmeleri takip ederek bir değerleme oluştururuz. Makine değerleme de ihtiyaç duyduğumuz rapor türleri:
- Makine ve ekipmanların alım satım işlemleri
- Küreselleşen dünya ve yeniden değerleme
- Sigorta esas değer tespiti
- Şirket değerleme, birleşme, bölünmeleri
- Finansal kiralama işlemleri
- Yönetim kararları
- Kamulaştırma, şirket tasfiyesi
- Bağımsız denetim işlemleri gibi çalışmalar yaparız.
Küreselleşen dünya ile artan rekabet ve şirketleri dünyaya açılabilmesi açısından piyasalara finansal tablolar oluştururuz. Firma olarak ortak bir disiplin süreciyle uluslararası pazarlarda kabul edilmiş olur. Değerleme standartları ile uyum zorunlu bir hale gelmiş olur. Maddi duran varlıkların envanter oluşmasında gerçeğe uygun şekilde oluştururuz. Aynı zamanda değerleme ile birlikte farklı çözümler oluşturmuş oluruz.
Makine Değerleme Uzmanlığının Amacı Nedir?
Makine değerleme ile birlikte işletmelerin makineler ile göstermiş olduğu faaliyetlerin sonucunun ne olduğunu tespit ederiz. Aynı zamanda söz konusu işletmelerin hangi durumlarda olduğunu açıkça meydana getirilir.
İşletmeye ait olan varlıklar, işletmelerin kurulduğu ilk zamandan itibaren cari değerlerinde değişen süreçleri karşılaştırırız. Bu değişiklikler geçen zaman ile birlikte ekonomik hayatta meydana gelecek farklılıklardır. Piyasa koşullarındaki değişiklikler ile teknolojik alandaki güncel farklılıklar ile maddi duran varlıkları değerleri arasında farklılık oluşturur.
Makine değerleme raporu ile bu tür farklılıkları detaylı bir şekilde incelemesini yapıp değerlendirme kapsamında analizler oluştururuz. Sanayi alanında gerçekleşen yatırımlar ile kredilerin yatırım projeleri kapsamında değerlendiririz.
Makine Değerlemeyi Nasıl Yaparız?
Yapılacak değerleme ekipmanlar üzerinden gerçekleştirdiğimiz değerlendirmeleri uzman kişiler ile birlikte detaylı bir analiz yaparız. Değerleme süreci boyunca titiz bir çalışma gerçekleştirerek incelemeleri gerçekleştiririz. Örneğin; ilk olarak makine değerlemesi kapsamında her aşamasında has detaylı süreçler gerçekleştiririz. Firmamızı ziyaret etmek isterseniz lütfen tıklayınız.