Kentsel Dönüşüm Şartları 2021
Kentsel dönüşüm şartları nelerdir? Gerek zemin gerek alt yapı alanında sağlıklı ve güvenli bir yaşam oluşturmak için sizlere kaliteli hizmet veriyoruz. Kent yaşamına izin vermeyen bölgelerde sağlıklı ıslah çalışmaları yapıyoruz. Modern teknolojiyi kullanarak sağlam dayanıklı alanlar oluşturuyoruz. Kentsel dönüşüm şartları bakımından doğal afetlerden gelen zararları en az indirgiyoruz.
Ülkemiz önemli bir durumu birinci ve ikinci derecede bulunan deprem kuşaklarından biridir. Bu sebeple kentsel dönüşümünü önemini ortaya koyuyoruz. Risk altındaki bölgeleri ve aşınmış bölgeler de çalışmalar oluşturuyoruz
Kentsel dönüşüm ile eski olan bir yapıyı yıkarak mevcut yerinde yeni bir plan ortaya koyuyoruz. Rezerv yapı alanında Kanun uyarınca yapılan uygulamalarda yerleşim yerlerini Toplu Konut İdaresi bağlı olarak aynı zamanda Maliye Bakanlığının görüşleri ile uygun çalışma performansları sergiliyoruz. Bu sayede riskli alanlarda üzerinde çalışmalar sergilediğimiz için herhangi bir mal kaybı gibi durumlar ile karşılaşmıyoruz.
Riskli yapı, kullanım ömrünü tamamlamış yıkılma ya da hasar görme tehlikesi ile karşılaşılmış alanlarda ortaya konulmuş bilimsel yapılara deriz. Genellikle Bakanlar Kurulu kararıyla belirlenmiş riskli yapıları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belirlene alanlar da rezerv oluşturuyoruz. Tehlikeli yapıları daha kullanılır bir hale getirerek çevremizin düzenini koruyoruz.
Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir?
Kentsel dönüşüm uygulanabilmesi için bir takım şartların olması gerekir. Öncelikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığında yetkilendirilmiş bir kuruluş olup, yapının çeşitli noktalarından karot örneği alınması gerekir. Riskli bir yapı olduğuna dair rapor elde edildikten sonra tespit yapılması gerekir.
Tapu müdürlükleri aracılığıyla kat malikaneleri için tebligat göndeririz. Tebligat sonrası riskli yapıların 15 gün boyunca itiraz hakkı vardır. İstenilen alanlarda herhangi bir şekilde itiraz gerçekleşmezse rapor kesinleşir.
Raporun kesinleşmesi ile birlikte Sermaye Piyasası Kurumundan lisanslı değerleme kuruluşu tespiti edilir. Raporun kesinleşmesi halinde bütün maliklerce anlaşma sağlanmış olur. Müteahhit ile anlaşma sağladıktan sonra sözleşme sonrası inşaata başlamış oluruz.
Kentsel Dönüşüm Şartları Nelerdir? Riskli Yapı Nasıl Tespit Edilir?
Bakanlıkların yönetmeliğine uygun şekilde Bakanlıkça lisanslandırılmış kurum ve kuruluşları belirleriz. Riskli yapıları tespiti maliklerce ve kanuni temsilciler ile yapılır. Bu tespit sonucunda Bakanlığa ve idarelere bildirilmesi gerekir. Bir süre içinde riskli yapını tespiti yaptırılmazsa Bakanlık kendisi tespit yapar.
Kentsel Dönüşüm Yıkım Kararı
6306 Kanun ve yönetmelikle belirtilen usul ve esaslara göre riskli yapıların tespiti yapılır. Tespitten sonra yıkım işlemlerinin uygulanması gerekir. Riskli yapının tespitinden sonra ikamet eden malik için kiracı ya da ev sahiplerine binanın yıkılması için 60 gün süre tanınmış olur. Bu süre zarfında bina yıkılmaz ise idari makamlarca yıktırılacağı bildirilir.
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı
Kentsel dönüşümde kira yardımı elbette mümkündür.6306 sayılı Kanun ile birlikte anlaşma yoluyla tahliye edilir. Yıkılan alan ya da kamulaştırılan alan için kat maliklerine yıkılan binada en az bir yıl oturmuş şartı ile kira yardımı yapılır. Her yıl değişen fiyat söz konusu olduğu için 2021 yılı için Ankara, İzmir, İstanbul gibi illerde aylık 1700 TL lik yardım edilmesi uygun görülmüştür. Ayrıca ikamet eden malik için kendi imkanları ile yapması isteğinde gerekli kredi desteği sağlanmış olur.
Kentsel Dönüşüm daha detaylı bilgi almak için tıklayınız. Kentsel dönüşüm hizmetlerimizden yaralanmak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.